Τρίτη 13 Μαΐου 2008

ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΑΤΡΙΣ" ΜΑΡΤΙΟΣ 2008

Ακούμε τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού στον τόπο μας, όπως πχ οικολογικός τουρισμός, ιαματικός - θεραπευτικός, θρησκευτικός, συνεδριακός, αγροτουρισμός κλπ.
Ειδικές μορφές τουρισμού οι οποίες σκοπό έχουν, και μπορούν, αφενός να συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα και αφετέρου να επιμηκύνουν την τουριστική σαιζόν.
Το υπάρχον σχέδιο ανάπτυξης αγροτουρισμού είναι βέβαια ιδανικό για την Κρήτη αλλά πιστεύω ότι είναι ακόμα ευκαιριακή.
H αλήθεια είναι ότι οι εναλλακτικές μορφές τουριστικής ανάπτυξης προσφέρουν μια διέξοδο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, το οποίο στο σύνολό του έχει καταστεί ιδιαίτερα ακριβό και χαρακτηρίζεται από χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών και υποδομών. Οι μονοσήμαντες επενδύσεις στο δίπτυχο «ήλιος - θάλασσα» έχουν εξαντλήσει τα περιθώριά τους μετά την εμφάνιση νέων, εξωτικών και οικονομικά προσιτών προορισμών. Στον αντίποδα όλων αυτών στέκεται ένα μοντέλο που διασφαλίζει τη φυσική ομορφιά, την πολιτιστική κληρονομιά, τα παραδοσιακά επαγγέλματα και ασχολίες, ενώ προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον φιλοξενούμενο.
Εδώ όμως αρχίζουν και τα προβλήματα.
Οι αγροτικοί ξενώνες θα πρέπει να λειτουργούν με βάση συγκεκριμένα διεθνή πρότυπα, τα οποία είναι παγκοσμίως αναγνωρίσιμα από τους ανά την υφήλιο τουρίστες και να είναι πιστοποιημένα και διαπιστευμένα από τον ΕΟΤ. Πως όμως όταν λάβει κανείς υπόψη ότι ακόμα και τα «αστέρια» των ξενοδοχείων δεν πιστοποιούνται ακόμα ούτε από τον ΕΟΤ?
Άλλο πρόβλημα είναι οι πτήσεις κατά την διάρκεια του χειμώνα. Είναι σε όλους γνωστό ότι αρκετές αγροτικές καλλιέργειες όπως το μάζεμα της ελιάς, των πορτοκαλιών, η οινοποίηση κλπ γίνονται τους χειμερινούς μήνες πράγμα το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πόλος έλξης επισκεπτών τους μήνες αυτούς. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν πτήσεις τσάρτερ κατά την διάρκεια του χειμώνα.
Εδώ ό ρόλος των φορέων (κυβερνητικών αλλά και τοπικής αυτοδιοίκησης) πρέπει να είναι καθοριστικός με έργα και όχι μόνο με λόγια.
Τα προγράμματα του ΚΠΣ δεν συνέβαλαν ικανοποιητικά προς την κατεύθυνση της ορθολογικής ανάπτυξης των θεματικών μορφών τουρισμού. Ενδεικτικά θα σας πω ότι
με το πρόγραμμα leader χρηματοδοτήθηκαν καταλύματα που αποτελούν απλώς μικρογραφία, και συνήθως κακέκτυπα, των καταλυμάτων που επιδοτούνται από τον αναπτυξιακό νόμο.
Χρηματοδοτήθηκαν κτήρια ως συνεδριακά και πολιτιστικά κέντρα και σήμερα είναι κέντρα για γάμους και βαφτίσια
Σε νηπιακό στάδιο εξακολουθεί να βρίσκεται ο συνεδριακός τουρισμός στην Ελλάδα. Διάφορες διεθνείς έρευνες τοποθετούν μεταξύ 1%-1,75% το μερίδιο που κατέχει η χώρα μας στην παγκόσμια αγορά.
Αν και η συγκεκριμένη μορφή τουρισμού θεωρείται ιδιαίτερα προσοδοφόρα -καθώς ένας σύνεδρος δαπανά περίπου τετραπλάσια ποσά στη χώρα υποδοχής από έναν απλό τουρίστα- η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις στη διοργάνωση συνεδρίων. Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία πρωταγωνιστούν, ενώ η γειτονική Τουρκία κερδίζει διαρκώς έδαφος.
Οι δυνατότητες συγχρηματοδότησης δράσεων προβολής θεματικών μορφών τουρισμού που υπάρχουν έμειναν, δυστυχώς, ανεκμετάλλευτες με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις αλλά και να μην απορροφηθούν πόροι.
Η ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού είναι η στροφή από τον ποσοτικό στον ποιοτικό τουρισμό και προϋποθέτει την Ελληνοποίηση του τουρισμού με σύγχρονους όρους
Αυτόν τον τόπο πρέπει να δείξουμε όχι μόνο στους ξένους αλλά και στους συμπολίτες μας. Μόνον έτσι θα γίνουμε ξανά ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια τουριστική αγορά και θα γίνει ξανά η Κρήτη ένας ελκυστικός προορισμός.

ΠΕΛΕΚΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: